2014 GOHBA Design Award Finalist - Split Level Renovation - $350,000 - $500,000 Category

Renovations

The owners of this home loved their location for its great park views, but were in serious need of additional space and longing for a more inviting exterior. There were some serious issues to address including water penetration at the foundation and making energy improvements without disturbing the existing interior. But the biggest challenge was the requirement to keep a home-operated business running during the entire split level renovation!

The complete exterior makeover features a new inviting front entry, stone with candel detailing, cement fibre siding, and a new roof overhang, which is both functional and aesthetically pleasing. One of the most important features of this renovation was the heated garage with car lift – the homeowner’s play zone, where he can satisfy his passion for tinkering with cars. Direct access to the basement was needed to access parts and tools. A new mudroom with laundry, walk-in pantry and refrigerator, now accommodates entry from the garage. A new family room features a sloped ceiling and angled glazing with convenient access to the backyard.

Upstairs, the new master suite wing has a front row seat to the park views. An ensuite bath offers a relaxing oasis with its soaking tub and double vanity, something the homeowners were sorely lacking.

This split level renovation is outfitted for optimal energy performance with its new 97% efficient furnace, closed cell spray foam with hydronic floor heat and ductless A/C for the master suite, Exceltherm ridged insulation, R50 attic insulation, and Low E argon glazing.

To ensure that our client’s home business was fully functional, we kept daily noise to a minimum, built bridges to access the home during excavation, and managed to completely avoid any electrical downtime. The homeowners are thrilled with their new home and have rewarded the firm by referring their friends and family.

We’d like to recognize a Trade Partner who also worked on this split level renovation:

Skegg’s Landscaping